Grønn Meny
Kantinemat - en nøkkel til forandring
Tenk deg at norske kantiner kan bidra til bedre folkehelse, redusere klimagassutslipp og kutte kostnader – på samme tid. Kampanjen Grønn Meny gir deg nettopp denne muligheten! Målet er å gjøre det enkelt å tilby mer plantebasert mat som faller i smak hos alle, uavhengig av kosthold.
Grønn Meny er et initiativ fra den ideelle organisasjonen Grønn Framtid i samarbeid med Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen. Som dine samarbeidspartnere er vi klare til å støtte deg gjennom hele prosessen.
«Matvareproduksjon påvirker miljøet på ulike måter, hvorav utslipp av klimagasser regnes som en av de viktigste. […] De fleste internasjonale og nasjonale vurderinger konkluderer med at en økning i forbruket av plantebaserte matvarer, reduksjon i forbruket av kjøtt, samt reduksjon i matsvinnet er blant de viktigste tiltakene.»
Helsedirektoratet
Plantebasert på sitt beste!
Grønn Framtid har et tverrfaglig team med kompetanse innen blant annet ernæring, kokk- og matfag, kommunikasjon og markedsføring. I samarbeid med Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen bidrar Grønn Framtid med gratis informasjon, inspirasjon og praktisk hjelp, slik at det blir enkelt for kantiner å ta sunne og klimavennlige valg som støtter en mer bærekraftig fremtid.
Grønn Meny er en utvidelse av prosjektet Grønn Skolemat og inkluderer nå også samarbeid med kantiner på universiteter og i bedrifter.
«Dersom grønnsaker eller belgfrukter utgjør en større andel av mattilbudet kan kostnadene reduseres, og den ernæringsmessige kvaliteten kan bli bedre»
Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen
Sertifisering med Grønn Stjerne
Kantiner som oppfyller kriteriene, kan sertifiseres med miljømerket Grønn Stjerne. Sertifiseringen viser kantinens engasjement for klima, bærekraftig mat og folkehelse.
Støttespillere
Prosjektet har mottatt støtte fra Helsedirektoratet, Tromsø kommune, Oslo kommune, ProVeg International og Gullroten Food Awards.
Tettere samarbeid om implementering av mer plantebasert mat
Grønn Meny hjelper deg gjennom hele prosessen mot en grønnere og mer bærekraftig kantine! Vi tilbyr støtte tilpasset situasjonen til den enkelte kantine som gjør det enkelt å servere sunnere og mer miljøvennlige alternativer.
Gratis hjelp til universitetskantiner!
Takket være ekstern støtte kan vi nå tilby gratis hjelp, kurs og rådgiving til universitetskantiner. Merk at stor interesse kan føre til venteliste.
Fordeler med mer plantebasert mat
Helse
Skole- og universitetskantiner har en unik mulighet til å forme sunne matvaner hos nye generasjoner, mens kantiner i andre institusjoner og bedrifter sikrer god tilgang til sunn mat gjennom hele livet.
Det er allment kjent at et økt inntak av plantebasert mat kan ha betydelige helsefordeler, og Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold som hovedsakelig består av mat fra planteriket. Plantebaserte matvarer er rike på næringsstoffer og fiber, og er knyttet til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, enkelte kreftformer og overvekt.
Statistikk fra de siste årene viser likevel at nordmenn generelt spiser for lite frukt og grønt. Derfor jobber vi i samarbeid med kantiner for å gjøre menyene sunnere, uten at det skal være vanskelig eller tidkrevende.
Miljø og klima
Vi må redusere kjøttforbruket betydelig for å sikre planetens framtid – dette er det felles synet blant ekspertene, og vi er enige.
En av årsakene er at animalsk mat krever langt flere ressurser og areal. Hele 77 % av det globale jordbruksarealet brukes til husdyrhold og fôr, mens animalske matvarer bare dekker 18 % av kaloribehovet og 37 % av proteinbehovet. Husdyrsektoren er også en ledende årsak til avskoging, høyt vannforbruk og tap av biologisk mangfold.
FNs klimapanel understreker at å gå over til et kosthold med mer plantebasert mat og mindre animalsk mat har stort potensial for utslippsreduksjon. Miljødirektoratet trekker fram at å følge de norske kostholdsrådene er ett av de viktigste klimatiltakene Norge kan gjennomføre i årene som kommer.
«Grønn Skolemat er et spennende og nødvendig prosjekt. Både fordi det gir unge mennesker muligheten til å smake og erfare at grønn mat er fortreffelig godt, og fordi det gir en god og riktig balansert tilførsel av energi som elevene trenger gjennom dagen.»
Hanne Kristin Rohde
Forfatter